Fotovoltika (fotovoltaika) a slnečné kolektory: Aký je medzi nimi rozdiel?

Fotovoltika (fotovoltaika) nadobúda na popularite a neustále sa zlepšuje, no málo ľudí vie rozdiel medzi dvoma najpopulárnejšími spôsobmi zberu slnečnej energie. Fotovoltické (fotovoltaické) panely a solárne kolektory sú dva pojmy, ktoré si ľudia môžu často mýliť, no ponúkajú dva rôzne spôsoby využívania slnečnej energie.

Uvažujete prechod na zelenú energiu ale nevyznáte sa v tejto téme? Najčastejšie sa ľudia rozhodujú medzi fotovoltickými (fotovoltaickými) panelmi a slnečnými kolektormi, no sú aj takí, ktorí nevedia rozdiel týchto dvoch technologických zázrakov. Ak patríte do druhej skupiny, ste na správnom mieste. Čítajte ďalej a zistite, aké sú rozdiely medzi fotovoltickými (fotovoltaickými) panelmi a solárnymi kolektormi. 

Zdroj: pexels

Čo sú fotovoltické (fotovoltaické) panely a v čom sú iné ako solárne kolektory?

Fotovoltické (fotovoltaické) panely sú zariadenia, ktoré čerpajú energiu zo slnečného žiarenia a konvertujú ju na elektrickú energiu. Táto energia sa dá využiť v domácnosti, ale aj na pracovisku. Ľudia si často mýlia fotovoltický (fotovoltaický) panel so solárnym kolektorom. Rozdiel medzi týmito dvoma zariadeniami je, že solárne kolektory nevytvárajú elektrickú energiu, ktorá je využiteľná na rôzne účely. Solárne kolektory konvertujú načerpanú radiáciu zo slnečného žiarenia na teplo a vyhrievanie priestorov. Toto je jeden z primárnych dôvodov, prečo fotolvoltické (fotolvoltaické) panely a solárne kolektory nemusia byť konkurenti, naopak sa môžu výborne dopĺňať. 

Kde môžeme využiť fotovoltiku (fotovoltaiku)?

Využívanie fotovoltiky (fotovoltaiky) je najpopulárnejšie v domácnostiach, avšak jej využitie je omnoho širšie. Svoje miesto si vie nájsť aj medzi podnikateľmi, ktorí využívajú obchodné alebo výrobné priestory. Vďaka schopnosti výrazne znížiť náklady na prevádzku a tiež vďaka počiatočným nákladom, ktoré sa s vývojom technológie neustále znižujú, sa jej používanie rozširuje aj na výrobu elektrickej energie vo väčších priestoroch.

Zdroj: pexels

Fotovoltiku (fotovoltaiku) môžeme využívať ako primárny zdroj energie. Je jednou z hlavných metód výroby energie na miestach, kde môže byť zložité vytvárať alebo doručovať elektrinu iným spôsobom. V zahraničí je často využívaná rôznymi odvetviami, napríklad aj pre vojenské účely. Dokonca aj vesmírne satelity a dopravné prostriedky, medzi ktorými je tiež známy Mars Rover, taktiež poháňajú fotovoltické (fotovoltaické) panely. Práve tieto fakty dokazujú neuveriteľnú silu a široké využitie solárnej energie na celom svete. 

Dajú sa fotovoltické (fotovoltaické) panely využívať aj na tvorbu tepla?

Veľa domácností využíva fotovoltické (fotovoltaické) panely nielen na tvorbu elektriny, ale aj tepla. Široké možnosti využitia sú jedným z primárnych benefitov fotovoltických (fotovoltaických) panelov a dôvodom prečo získavajú čoraz vyššiu popularitu. Okrem vyhrievania domácnosti sa dajú využiť aj na ohrev vody. Oproti solárnym konvertorom, ktoré premieňajú slnečné žiarenie na teplo, dokážu fotovoltické (fotovoltaické) panely zvládnuť oveľa viac a slúžiť ako skutočne kompletné riešenie pre akýkoľvek priestor. 

Ďalšie články

Národný energetický projekt SK s.r.o.
Dopravná 1364/11, 955 01 Topoľčany
© 2024 Národný energetický projekt s.r.o.
Ochrana osobných údajov